Personlighed psyko

Hvilke typer personligheder er og hvordan man bestemmer din psyko?

Hvilke typer personligheder er og hvordan man bestemmer din psyko?

deltage i diskussionen

 
Indholdet
 1. Personlighed Definition i Psykologi
 2. 4 psyko temperament
 3. 16 socionistiske typer
 4. Mennesker i konfliktsituationer
 5. Hvordan bestemmer du din psykologiske identitet?

Selv de mest lukkede personer, der er involveret i et rent teknisk område, bliver hele tiden nødt til at kontakte nogen. Og de har brug for relevant viden fra det videnskabelige psykologi felt om, hvilken slags mennesker de kan mødes. Endnu vigtigere er sådanne oplysninger for ledere, for medarbejdere i menneskelige ressourcer og for virksomhedssikkerhedstjenester.

Personlighed Definition i Psykologi

En af de første forskere, der alvorligt nærmede sig oprettelsen af ​​en personlighedstypologi, var den berømte Karl Gustav Jung. Det var han, der bemærkede, at uoverensstemmelserne mellem forudsigelserne af psykologiske teorier og ægte praksis er forbundet netop med særlige personers særlige egenskaber. Den berømte psykiater og teoretiker for psykologisk forskning gik ud fra, at der er såkaldte arketyper, det vil sige elementer i de kollektive ubevidste, kulturelle medfødte strukturer. Jung troede på, at prototyperne er skjult i det ubevidste dyb lag, langt ud over det, der normalt betragtes som en person. Han hævdede, at mænd har separate "kvindelige" arketyper og henholdsvis kvinder "mandlige" arketyper.

Men udover den generelle definition af personlighedsstrukturen introducerede Jung sin egen klassificering.

Bare denne specialist foreslog opdelingen i ekstroverter og introverter. Den første er fokuseret på interaktion med omverdenen, og den anden - på rene interne oplevelser. I modsætning til folkelig tro forbandt en fremtrædende psykolog ikke direkte disse statuser og niveauet af sociability. En udadvendt, ifølge Jung, kontrollerer temmelig dårlige interne mentale processer, simpelthen fordi det giver lidt opmærksomhed til dem.

En sådan person forsøger for det meste at ændre eksterne forhold, og ikke hans holdning til dem. For ekstroverter er kollektiv og holistisk prioritet over individuelle begyndelser og særlige øjeblikke typisk. Introverts fokuserer også på interne mentale processer. De elsker at overveje deres tanker og analysere erfaringer, motiver, rette fejl. Men man må ikke gå ud fra, at introverten altid er en egoist - specielle studier har vist utroskab til en sådan dom.

Jung udførte klassificeringen ikke kun ved ekstroversion og indadvendelse. Han opdelte folk i rationelle og irrationelle typer. Essensen er ikke længere, om eksterne eller interne øjeblikke spiller hovedrollen, men hvordan de bliver konceptualiseret. En rationel person har en tydelig artikuleret tilgang, som kan ændre sig afhængigt af situationen, men meget langsomt og kun under vægtige omstændigheder. En sådan person er forsigtig og forsigtig og handler oftest konsekvent i et klart mønster.

Den irrationelle del af mennesker er meget følsom, reagerer på alt følelsesmæssigt. Denne reaktion er ofte før rationel forståelse og endog interfererer med det. Rimelige argumenter på sådanne personer er meget svage indflydelse, men sympati og antipatier påvirker stærkt. Jung tog også hensyn til sådanne personlighedstræk som sensationer og intuition. Men hans system til klassificering af mennesker er ikke det eneste der bruges i praksis - der er mere almindelige tilgange.

4 psyko temperament

Den mest almindelige version af klassificeringen af ​​personlighedstyper er tildelingen af ​​4 temperament. Såkaldt systemet af menneskelige egenskaber, som i høj grad skyldes fysiologi og udtrykt i psykologiske processer, fænomener. Det er kun med store vanskeligheder og i en kort tid at du klarer dig bevidst at opføre sig anderledes end hvad temperament dikterer. I nogen længere tid vil det stadig bryde igennem til overfladen.

Temperamentet lægges på det genetiske niveau.

sangvinsk person,

Denne menneskelige type gør let kontakt med børn og er livlig. Sanguine person er ikke svært at skifte fra et aktivitetsområde til et andet, for at tilpasse sig et ikke-standardmiljø for sig selv. Normalt taler sådanne mennesker højt og hurtigt, ansigtsudtryk og gestus udtrykker tydeligt de følelser, de oplever. Sanguine mennesker er i dire behov for noget nyt og frisk hele tiden, så har de interesse for det omkringliggende liv. Det er på sådanne øjeblikke, at mennesker af dette temperament opfattes af andre som aktive, aktive, i stand til "rullende bjerge".

Men alting ændres, når den sanguine person skal gøre et langt og ensformigt arbejde. Derefter svækker interessen i sagen hurtigt, erstattes af ligegyldighed og sløvhed. Kun meget disciplinerede eller stiv set sanguine personer udviser ikke kedsomhed eksplicit. Følelser i sådanne mennesker adskiller sig ikke særlig dybt, de kan erstattes af et modsat humør på meget kort tid. Alligevel dominerer en positiv holdning.

koleriske emne

Udover repræsentanter for sanguine-typen skelnes disse mennesker af øget aktivitet og sociability. Men imellem dem er der en alvorlig forskel. Choleriske mennesker er endnu mindre afbalancerede end sanguine, de er præget af øget spænding og kort temperament. Hvor nogle er tilbageholdt, er andre impulsive og let irriteret. Gendannelser er skarpe, og ved efterligning kan selv ikke-specialister nemt gætte på de følelser, der virkelig opleves.

Choleriske mennesker kan tage arbejde, en anden sag med den største entusiasme, gøre en stor indsats. Alvorlige vanskeligheder er usandsynligt, at de bare stopper dem. Imidlertid må man huske på, at med forsynet temperament kan forsyningen af ​​nervekræfter hurtigt og pludselig blive fattig. Nogle gange bliver planen kastet halvvejs, eller i det mindste dramatisk ændret tilgangen, tiltrækker nye assistenter. Når det kommunikerer med andre, er det svært for choleriske mennesker at opføre sig korrekt, for at indeholde irritation, hvis noget ikke passer dem.

Med dette temperament er det ekstremt svært at nærme sig andre objektivt. I tilfælde af misligholdelse, brud på forpligtelser, selv de mindste, svigter de ofte, bryder forbindelserne. Kommuniker med cholerisk på grund af dette og svært. De finder det svært at anerkende beslutningsfejl og "spille tilbage".

Folket selv skal tilbageholde sig selv, mens andre har brug for at behandle dem mere tolerant.

flegmatisk person,

Den særlige egenskab af denne menneskelige natur er langsommelighed og balance. I alle handlinger er ro og rimelighed fundet. En dag forsøger de at bringe sagen til en logisk konklusion, selvom du skal gøre en masse indsats og overvinde vanskeligheder. Men vi må forstå, at denne succes opnås lidt langsommere end hos mennesker med forskellige temperament. Phlegmatiske følelser er milde, det er ret vanskeligt at genkende dem.

Deres sociability er moderat: at tale med nogen er ikke svært, men der er ikke noget særlig presserende behov for kommunikation. Stemningen ændrer sig langsomt, sædvanligvis indstillet på én gang for hele dagen. Meget alvorlige hændelser skal forekomme, så det hurtigt kan ændre sig. Eksponering og ro i de vanskeligste situationer - et stærkt træk af phlegmatic. Men de har også problemer: ofte adfærd er træg og inert, der er en ligeglad holdning til mange ting.

melancholiac

Den sidste af de fire temperament, som den phlegmatiske, skelnes af en langsom fremgang i mentale processer. Det er ekstremt svært at interessere melankoler i noget, for at motivere dem til at være aktive, især når det kommer til stor indsats og tab. Følelser udvikler sig gradvist, men kan nå store dybder. Det er meget let at fornærme, røre ved melankolsk (selv om eksterne manifestationer er svage).

Sådanne mennesker:

 • trækker sig ofte ind i sig selv
 • med svært ved at mestre en helt ny og usædvanlig;
 • kunne handle effektivt, hvis situationen er godt mastret.

I antikken var principperne for at identificere temperamenttyper fantastisk: de var forbundet med overvejelsen af ​​visse væsker i kroppen. Kun i XIX-XX århundreder blev det muligt at identificere sådanne egenskaber hos en person som manifestationer af en bestemt type nervesystem. Takket være IP Pavlovs undersøgelse blev det konstateret, at hovedfaktoren for temperament er, hvor stærkt nervesystemet er. Også tage højde for hurtig ophidselse og hæmning.

Ifølge Pavlov er der 4 typer af nervesystemet:

 • svage (nedsat og ophidselse og hæmning) er melankolske;
 • stærk (let irriteret, moderat stærkt hæmmet) - cholerisk;
 • stærk afbalanceret - sanguine;
 • stærkt afbalanceret med langsomme mentale processer - phlegmatic.
I.P. Pavlov

En sådan karakteristisk, ligesom kraft, har også en ret materiel karakter.

Det udtrykker nervecellernes vilje til at arbejde på en spændt måde i et stykke tid uden behov for hvile. Det vurderes, at jo stærkere nervesystemet er, desto højere er personens modstandsdygtighed over for stress. Hvis denne magt er stor, kan folk handle næsten uden problemer selv i ugunstige og uforudsigelige forhold. De kan genoprette på kort tid og derefter vende tilbage til den tidligere besættelse uden meget besvær.

Det er muligt at genkende alle typer psyke, herunder ustabile, ved hjælp af eksterne tegn og adfærdsmæssige træk. Så sanguine personer for det meste:

 • medium eller lavere vækst;
 • Forskellige brede knogler
 • have overskydende vægt
 • Har en let afrundet pande.

Phlegmatisk udadvendt helt heroisk fysik, træg og rimelig, har en firkantet eller rektangulær torso. Sådanne mennesker går trygt og roligt. Flegmatiske legemer er tætte og massive. Af de negative egenskaber kan man mærke tendensen til fedme. Lemmer af lille eller mellemlang længde.

Choleric bevæger sig konstant og sidder næppe på jorden. Yderst ser de ud som skrøbelige og tynde mennesker med en spids hake. Kinnbenet af koldere mennesker skærper også. Næsespidsen ligger under dens base. Næsens meget form er meget tydelig, velkendt fra fjerntliggende.

Den melankolske ansigt er raffineret; hvis der ikke er nogen speciel grund til glæde, kan man nemt få en stærk længsel i øjnene. Den typiske melankolske er tynd, har relativt tynde og aflange knogler, muskler. Bækkenet er bredt, men taljen er smal. Et andet fremtrædende træk er den skarpe vinkel, der dannes af ribbenene. Alle disse mønstre er afledt statistisk, så domme om en persons temperament i dets ydre udseende er ofte fejlagtige.

  Man bør huske på, at de beskrevne temperamenter i "ren form" er yderst sjældne.

  Forberedte psykologer tager i deres klassificering en række grundlæggende egenskaber i betragtning:

  • følsomhed;
  • sværhedsgraden af ​​reaktionen
  • evnen til at ændre sig
  • niveau af inertitet.

  Professionelle mener også, at ledelsesegenskaber kan forekomme blandt repræsentanter for ethvert temperament. Det afhænger af hvilken type opgaver du skal beslutte, hvor global det er, om nyhed eller rutinemomenter råder over. Udtalelse om melankolsk som loafers lidt forstået. Ofte mediterer de, simpelthen ikke viser følelser.

  Hysteriske antics kan ske for alle, selv dem, der normalt anses for at være rolige og kolde blodede person; kreativitet har heller ikke en stram binding til temperament.

  16 socionistiske typer

  Udover temperament er der også en opdeling i grupper, der er kendetegnet ved socionics. Eksperter på det styres af tre punkter:

  • opfattelse af indgående information
  • funktioner ved behandlingen
  • specificitet af interaktion med det eksterne miljø.

  Socionistiske psykologiske typer hedder lyst og billedligt. For eksempel "Dostojevskij" de er kendetegnet ved god uddannelse og takt, de er barmhjertige for dem, der er svagere. De er i stand til at forstå andre personers egenskaber, meget hurtigt og nemt vurdere hvem, med hvem og i hvilket forhold der er. Don Quixotes opfører sig irrationelt, nemt at bryde etablerede mønstre. En sådan person i enhver situation afslører flere måder at handle på og træffer hurtigt den rigtige beslutning.

  "Don Quixote" kunne se det skjulte potentiale i enhver detalje. De bruger dygtigt og enhver svaghed hos modstanderen, og enhver værdifuld ejendom af objektet, og en gunstig chance, forudsat selv i et kort stykke tid. Sociotype "Yesenin" er karakteriseret ved evnen til at føle, selv på mange måder intuitivt, det mest hensigtsmæssige øjeblik for et bestemt trin. "Yesenin" lettere end andre mennesker til at forudsige yderligere udviklinger.

  sotsiotip "Stirlitz" det er bemærkelsesværdigt, at det er i stand til at handle både offline og som arrangør lige så effektivt. Sådanne mennesker er også karakteriseret ved evnen til at udføre deres arbejde på den mest behagelige måde, selv i en ugunstig, forstyrrende situation.

  sotsiotip "Jack London" karakteriserer en person, der behandler alt pragmatisk fra positionen af ​​gevinst eller skade. Eventuelle oplysninger, enhver person mødte på vejen for livet, fritid og så videre - alt dette vurderes som en ressource for at nå målet eller som en hindring i løsningen af ​​den opstillede opgave. Men "Hamlet" er stærkt følelsesladet, i stand til at fange selv de svage følelser af andre mennesker; Denne evne kan bruges til at skubbe i den rigtige retning.

  "Robespierre" adskiller sig i tre egenskaber:

  • streng punktlighed
  • ansvar for sig selv og andre
  • byrde for retfærdighed.

  Hvis en person sætter personlig komfort og harmoni i det omkringliggende rum først, så dette "Gabin". Repræsentanter for en sådan sociotype føler sig godt i et roligt ordentligt miljø, men erobringen af ​​nye højder, er undersøgelsen af ​​tidligere ukendt for dem næppe egnet. Såkaldt "Balzac" Straks afslører problemer og mangler, hvor andre ikke bemærker dem. Men det er netop denne ejendom, der kan give en person mange problemer.

  Ofte er hans udsagn karakteriseret som kynisk, uhøfligt, og han selv - som en urimelig pessimist.

  typen "Huxley" kan også mærke skjult fra andre mennesker, men vi taler allerede om implicitte muligheder. Etiske overvejelser er mere værdifulde for dem end logiske konstruktioner. Ofte fremsætter "Huxley" helt ærligt fantastiske ideer og ideer. Nysgerrigheden er ejendommelig for dem. Hukommelsen er normalt meget stærk.

  "Maxims Bitter" - Det tilsyneladende modsatte af "Huxley". En sådan person sætter logik i første omgang. Ikke underligt: ​​han ved, hvordan man genkender et årsagsforhold som ingen andre. Dominerende i alle henseender rationel tænkning. Og her "Dreiser" - noget mellemliggende. For sådanne mennesker er logik vigtig, men de forsøger at følge strenge moralske principper, og hvis de ser en afvigelse fra dem, kritiserer de det straks.

  typen "Dumas" - Dette er en indadvendt, der foretrækker at overveje verden omkring os subjektivt. Der er alligevel behov for en behagelig indstilling for dem. Jo mere harmonisk miljøet er, desto bedre. Sociotype "Napoleon" er fuldt ud i overensstemmelse med den berømte kommandørs egenskaber.Det er præget af stærk vilje, udholdenhed i at nå sit mål og evnen til at gå til det, selvom situationen er ugunstig.

  Men typen "Zhukov" den er forkert udpeget på grundlag af den sorte myte, som næppe har reelle historiske grunde. Såkaldt socionics overdreven egoistiske mennesker. Feature - ønsket om at opnå opgaven for enhver pris og strengt på et bestemt tidspunkt.

  Endelig er det værd at tale om psyko "Hugo", som er karakteriseret ved munterhed og kraft. Sådanne mennesker er altid positive, selv i små ting, behagelige i kommunikation.

  Mennesker i konfliktsituationer

  Men uanset hvilken personlighedsklassifikation der overvejes, overvejes alle de ovenfor beskrevne egenskaber kun i et normalt arbejdsmiljø og hverdag. Og enhver person før eller senere skal deltage i forskellige konflikter. Adfærd i denne situation giver dig også mulighed for at klassificere folk. Konceptet Obozov har fået en vis accept. Den såkaldte "praksis" forsøger altid at angribe for at forsvare mere effektivt.

  Hvis de er involveret i en konflikt, bliver det ofte forsinket og skærpet. Dette skyldes det faktum, at praktisereren altid forsøger at korrigere andres stilling på den måde, han ønsker. Små skirmisher opfattes af ham overfladisk, som noget ubetydeligt. På grund af forholdet efter et skænderi kan brydes til den endelige spytt.

  Den modsatte af de praktiserende er "samtalerne".

  Indtil for nylig forsøger disse mennesker at opretholde gode relationer og kommunikere fuldt ud. Af hensyn til dette mål er de endda rede til at ofre en del af deres egen trøst eller stillinger, ikke at udnytte visse fordele under konflikten. Argumenter i tvisten vælges omhyggeligt og forsøger at undgå skarpe angreb og overgange til den enkelte. "Interlocutor" bemærker straks, hvem der synes. Han er klar til at acceptere en anden persons mening og endda samarbejde med dem, der tænker på en fundamentalt anderledes måde.

  Den tredje type ifølge Obozov er "tænker". En sådan person forsøger at få den mest klare ide om sig selv, om andre mennesker og om omverdenen. Når tænderen er involveret i en konflikt, søger han ikke at reagere først eller under påvirkning af følelser. Tværtimod konstruerer han omhyggeligt argumentationssystemet, forsøger at gøre det logisk fejlfrit og ufordeleligt for kritik. Forsigtig tænkere mindre ejendommelige end samtalerne.

  iøjnefaldende

  Sammen med tre-trins transponder-systemet er der også opdeling af modstridende personer i fire typer. Demonstrative søger altid at være i rampelyset. For ham er den subjektive mening af andre meget vigtig. En demonstrant kan tilpasse sig et skiftende miljø. På grund af adfærd udfordrer det ofte begyndelsen af ​​en kollision, selvom den måske ikke er opmærksom på eller nægtes det.

  Regidnye

  Sådanne mennesker er præget af mistanker og for højt selvværd. Hvis selvværd ikke er bekræftet på en eller anden måde, "dagen er spildt". En stiv person er tilbøjelig til at gå til sit mål til sidst, uden at tage hensyn til den ændrede situation. Desuden har andre menneskers behov og lidelser ringe værdi for ham. Hvis en handling eller passivitet på et bestemt tidspunkt hjælper med at nå et mål, ville stive mennesker næppe være enige om at anerkende det som forkert, at revurdere deres vurderinger.

  ikke-administreret

  Repræsentanter af denne type er kendetegnet ved impulsivitet og svag selvkontrol. Selv de selv kan ikke altid forudsige, hvordan de vil opføre sig efter et stykke tid eller under visse omstændigheder. Normer og anstændighed for en sådan person er kun vigtige i det omfang deres overtrædelse indebærer fordømmelse og sanktioner. Nogle gange stopper dog ikke sandsynligheden for alvorlig straf for en bestemt handling.

  Den ukontrollable person foretrækker at bebrejde andre og ydre forhold, selv i tilfælde hvor hans skyld er helt åbenlyst.

  ultra-præcise

  Til tilsynsførende er en sådan sociotype af en underordnet, attraktiv med omhyggelighed i arbejdet og øgede krav til sig selv. Men samtidig er alle, som en sådan person interagerer med, hurtigt opmærksom på hans pickyness, selv fra unødvendige nuancer. Angst, en konstant frygt for, at noget vil gå galt, er karakteristisk for en ultra-præcis personlighed. I tilfælde af fejl, begynder beskyldninger og selvforklagelser, at søge efter forstyrrende mennesker eller provokatører. Nervøse sammenbrud eller endog psykosomatiske lidelser på dette grundlag er sandsynlige.

  Hvordan bestemmer du din psykologiske identitet?

  Til at begynde med skal det indse, at alt sagt ovenfor er stort set vilkårlig. Helt identiske mennesker eksisterer ikke, og selv temperamentets eller karakterens egenskaber kan ændre sig over tid. Det første skridt i bestemmelsen af ​​den psykologiske tilknytning er selvobservation. Ved analyse af handlinger skal du være opmærksom på:

  • tendens til at deltage i konflikter
  • strategi med sådan deltagelse
  • foretrukket aktivitet;
  • beslutningsproces hastighed;
  • dommens skarphed
  • evnen til at ændre sin mening eller mangel på sådan evne.

  På hvordan man bestemmer psykotypen af ​​personlighed, se følgende video.

  Skriv en kommentar
  Oplysninger til reference. Må ikke selvmedicinere. For sundhed, altid konsultere en specialist.

  mode

  skønhed

  relationer